רשלנות רפואית עיניים

רשלנות רפואית עיניים: כשמאור העיניים בסכנה – זכויות, פיצויים והתמודדות

העיניים הן אחד האיברים החיוניים והרגישים ביותר בגוף האדם. הן מאפשרות לנו לראות, לתפוס את המציאות, לתקשר עם הסביבה, ומהוות חלון בלתי אמצעי לעולם ולנפשנו. כל פגיעה בראייה, ולו הקלה ביותר, עלולה להשפיע באופן דרמטי על איכות חיינו, תפקודנו היומיומי, עצמאותנו ויכולתנו לעבוד. לאור חשיבותן העצומה של העיניים, מקצוע רפואת העיניים (אופתלמולוגיה) דורש מיומנות גבוהה, ידע עדכני, זהירות מירבית, ושיקול דעת קפדני. כאשר רופא עיניים, או כל גורם רפואי אחר, סוטה מסטנדרט הטיפול המקובל וגורם לנזק לעיניים או לראייה, עלולה להיווצר רשלנות רפואית בתחום העיניים.

מאמר זה יצלול לעומק נושא רגיש זה, יבהיר מהי רשלנות רפואית באופן כללי ובפרט בתחום העיניים, יציג מקרים נפוצים של רשלנות כזו, ויסקור את האתגרים הכרוכים בהוכחתה ואת הזכויות והפיצויים להם זכאים נפגעים. נדגיש את חשיבות התיעוד, חוות הדעת המומחה, והייצוג המשפטי המקצועי, המהווים נדבכים חיוניים בתהליך התמודדות עם מצב כה מורכב.

מהי רשלנות רפואית? סקירה כללית

רשלנות רפואית היא סוג ספציפי של עוולת הרשלנות, המוגדרת בחוק הנזיקין [נוסח חדש], התש"ל-1969. על מנת שתקום עילה לתביעה בגין רשלנות רפואית, יש להוכיח את קיומם של ארבעה יסודות מצטברים:

  1. חובת זהירות: על המטפל (רופא, אחות, טכנאי רפואי וכדומה) חלה חובת זהירות כלפי המטופל. חובה זו היא מובנית ביחסי רופא-מטופל, ומחייבת את הרופא לנהוג במיומנות ובזהירות הנדרשת מבעל מקצוע סביר ומקצועי בתחומו. הסטנדרט אינו של "רופא מושלם", אלא של "רופא סביר ומיומן". 
  2. הפרת חובת הזהירות (מעשה או מחדל רשלני): הרופא סטה מסטנדרט ההתנהגות המצופה מרופא עיניים סביר באותן נסיבות. סטייה זו יכולה להיות במעשה (למשל: ביצוע ניתוח שגוי) או במחדל (למשל: אי מתן טיפול הכרחי, אי הפניה לבדיקה נחוצה). 
  3. נזק: כתוצאה מהסטייה מסטנדרט הזהירות, נגרם למטופל נזק. הנזק יכול להיות פיזי (למשל: ירידה בראייה, עיוורון), נפשי (למשל: דיכאון, חרדה), או כלכלי (למשל: אובדן כושר עבודה, הוצאות רפואיות). 
  4. קשר סיבתי: קיים קשר סיבתי ישיר ורציף בין המעשה או המחדל הרשלני של הרופא לבין הנזק שנגרם למטופל. כלומר, אלמלא הרשלנות, הנזק לא היה נגרם, או שהיה נגרם במידה פחותה באופן משמעותי. יש להוכיח שהרשלנות היא הגורם המרכזי לנזק.

רשלנות רפואית עיניים: מקרים נפוצים

רשלנות רפואית בתחום העיניים יכולה להתבטא במגוון רחב של מצבים, החל מביקורים שגרתיים ועד לניתוחים מורכבים. להלן מספר דוגמאות למקרים נפוצים:

איחור באבחון או אבחון שגוי של מחלות עיניים:

  • גלאוקומה (ברקית): מחלה הגורמת לפגיעה הדרגתית בעצב הראייה כתוצאה מעלייה בלחץ התוך-עיני, ועלולה להוביל לעיוורון בלתי הפיך אם אינה מאובחנת ומטופלת בזמן. אי אבחון מוקדם, אי מעקב אחר לחץ תוך-עיני, או אי הפניה לבדיקות נוספות (כמו שדות ראייה או OCT) כאשר יש חשד, עלולים להוות רשלנות. 
  • היפרדות רשתית: מצב חירום רפואי הדורש טיפול מהיר למניעת אובדן ראייה. אי אבחון או אי הפניה לטיפול ניתוחי דחוף כאשר יש תסמינים (כמו הופעת "ברקים" או "גופים צפים" רבים, או וילון שחור), עלול להוות רשלנות חמורה. 
  • ניוון מקולרי תלוי גיל (AMD): מחלה של מרכז הראייה העלולה לגרום לאובדן ראייה מרכזית. אי אבחון סוג "רטוב" של המחלה, או אי מתן טיפול בזריקות תוך-עיניות בזמן, עלולים להוות רשלנות. 
  • גידורים סרטניים בעיניים: אי אבחון מוקדם של גידורים סרטניים, כגון מלנומה של העין, עלול להוביל להתפשטות המחלה ולפגיעה קשה בראייה ואף לסכנת חיים. 
  • מחלות סיסטמיות המשפיעות על העין: אי זיהוי קשר בין תסמינים בעיניים למחלות סיסטמיות כמו סוכרת, יתר לחץ דם, טרשת נפוצה, או מחלות אוטואימוניות, שדורשות טיפול כולל.

רשלנות בביצוע ניתוחי עיניים:

  • ניתוח קטרקט (ירוד): למרות היותו ניתוח נפוץ ובטוח יחסית, טעויות במהלך ניתוח (למשל, פגיעה במבנים תוך-עיניים, השתלת עדשה תוך-עינית שגויה, או זיהום בעין) עלולות לגרום לנזקים חמורים ואף לעיוורון. רשלנות יכולה להתבטא גם בהכנה לקויה לניתוח או במעקב פוסט-ניתוחי לקוי. 
  • ניתוחי לייזר לתיקון ראייה (לסיק, (PRK: ניתוחים אלה דורשים דיוק מרבי, הערכה מדוקדקת של התאמת המטופל (למשל, עובי קרנית מספק, יציבות המספר), וכיול נכון של המכשירים. ביצוע הניתוח על מטופל לא מתאים, או טעות בכיול הלייזר, עלולים לגרום לטשטוש ראייה קבוע, סנוור, יובש קיצוני, או פגיעה בלתי הפיכה בקרנית. 
  • ניתוחי גלאוקומה / פזילה / רשתית: טעויות בביצוע ניתוחים מורכבים אלה עלולות לגרום לנזקים חמורים ובלתי הפיכים לעין ולראייה.

טיפול תרופתי לקוי או שגוי:

  • מתן תרופות במינון שגוי: למשל, מתן מינון גבוה מדי של סטרואידים שעלול לגרום לגלאוקומה משנית או קטרקט, או מינון נמוך מדי שאינו יעיל. 
  • אי התחשבות באלרגיות ידועות: מתן תרופה שהמטופל אלרגי אליה. 
  • אי מתן תרופות הכרחיות: למשל, אי מתן טיפול אנטיביוטי מונע לאחר פציעה חודרנית לעין. 
  • מעקב לקוי אחר תופעות לוואי: אי זיהוי תופעות לוואי מסוכנות של תרופות המשפיעות על העין (כמו תרופות מסוימות למלריה או לאפילפסיה).

זיהומים ורשלנות היגיינית:

  • זיהומים לאחר ניתוח או הזרקה: אי הקפדה על כללי סטריליזציה נאותים בחדר הניתוח או המרפאה עלולה להוביל לזיהומים מסכני ראייה (אנדופתלמיטיס), הדורשים טיפול דחוף ולעיתים קרובות משאירים נזק בלתי הפיך. 
  • זיהומים כתוצאה מטיפול לקוי בעדשות מגע: אי הדרכה מספקת למטופלים בנוגע לשימוש ותחזוקת עדשות מגע, שעלולה להוביל לזיהומים חמורים בקרנית.

אי הפניה למומחה או לבדיקות הכרחיות:

רופא כללי או רופא עיניים שאינו מומחה ספציפי (למשל, מומחה רשתית) אשר לא מפנה מטופל עם ממצא חשוד או תסמינים מטרידים לבדיקת מומחה מתאים או לבדיקות הדמיה מתקדמות (כגון OCT, אנגיוגרפיה, או אולטרסאונד עיני) – עלול להיחשב כרשלן.

חוסר הסכמה מדעת:

רופא שאינו מסביר למטופל באופן מלא וברור את הסיכונים, הסיכויים, האלטרנטיבות, ותופעות הלוואי האפשריות של טיפול או ניתוח, אינו מאפשר למטופל לתת הסכמה מדעת. אם כתוצאה מכך נגרם נזק, עלולה לקום עילה לתביעת רשלנות, גם אם הטיפול עצמו בוצע ללא דופי טכני.

הוכחת רשלנות רפואית בתחום העיניים: אתגרים וכלים

הוכחת רשלנות רפואית, ובפרט בתחום כה מורכב וספציפי כמו רפואת עיניים, היא משימה מאתגרת. היא דורשת איסוף ראיות קפדני, ידע רפואי מעמיק, והבנה משפטית.

איסוף חומר רפואי: אבן יסוד

  • חשיבות התיעוד: התיעוד הרפואי הוא הראיה המרכזית. הוא כולל רישומי רופא, תוצאות בדיקות ראייה ושדה ראייה, בדיקות הדמיה (OCT, CT, MRI), סיכומי ניתוח, דו"חות אשפוז, בדיקות מעבדה, והתכתבויות רפואיות. 
  • השגת התיעוד: על פי חוק זכויות החולה, כל מטופל זכאי לקבל את כל התיעוד הרפואי הנוגע אליו. יש לדרוש את התיעוד המלא מכל המוסדות הרפואיים הרלוונטיים (קופת חולים, בתי חולים, רופאים פרטיים). לעיתים קרובות, נדרש צו בית משפט כדי לאלץ מוסדות למסור את מלוא התיעוד, במיוחד אם הוא חסר או לא ברור. 
  • תיעוד עצמי: מומלץ לתעד באופן עצמאי את השתלשלות האירועים, תלונות, ביקורים אצל רופאים, טיפולים שניתנו, ותאריכים. כמו כן, לשמור קבלות על הוצאות רפואיות, נסיעות, או עזרת הזולת.

חוות דעת רפואית (מומחה): המפתח להוכחה

  • הכרח משפטי: כדי להגיש תביעת רשלנות רפואית, יש להגיש חוות דעת של מומחה רפואי בתחום רפואת העיניים. חוות הדעת תבחן את התיעוד הרפואי, תבקר את המטופל (במידת הצורך), ותקבע האם חלה סטייה מסטנדרט הטיפול הסביר, והאם סטייה זו גרמה לנזק. 
  • בחירת המומחה: בחירת המומחה היא קריטית. יש לבחור אופתלמולוג בעל שם, ניסיון קליני ומשפטי רב, שחוות דעתו תהיה אובייקטיבית, מנומקת, ומשכנעת. לעיתים נדרשת חוות דעת של מומחה בתחום ספציפי בתוך רפואת העיניים (למשל, מומחה רשתית, גלאוקומה, או קטרקט). 
  • התמודדות עם חוות דעת נגדית: הצד הנתבע (קופת חולים, בית חולים, או רופא) כמעט תמיד יגיש חוות דעת מומחה נגדית. ניהול התיק המשפטי יכלול התמודדות עם חוות הדעת הנגדיות, עדות המומחים בבית המשפט, וחקר עדים נגדי.

נטל ההוכחה ו"הדבר מדבר בעד עצמו":

  • באופן עקרוני, נטל ההוכחה בתביעת רשלנות רפואית מוטל על התובע (המטופל הנפגע). 
  • עם זאת, במקרים מסוימים ניתן להיעזר בסעיף 41 לפקודת הנזיקין, המכונה "הדבר מדבר בעד עצמו". סעיף זה מאפשר להעביר את נטל ההוכחה לנתבע כאשר:
    – הנזק נגרם על ידי נכס שהיה בשליטה מלאה של הנתבע (למשל, מכשיר ניתוחי בבית חולים).
    – נסיבות המקרה מתיישבות יותר עם המסקנה שהייתה רשלנות מאשר שלא הייתה. דוגמה מובהקת לכך היא השארת חפץ זר בעין לאחר ניתוח – מצב המצביע על רשלנות ברורה גם ללא צורך בהוכחות מורכבות.

פיצויים וזכויות הנפגע: שאיפה לשיקום

אם הוכחה רשלנות רפואית ונקבע כי נגרם נזק, המטופל הנפגע יהיה זכאי לפיצויים שישקפו את מלוא הנזקים שנגרמו לו. הפיצויים נועדו להחזיר את המצב לקדמותו ככל הניתן, או לפחות לפצות על הנזק שנגרם ולשפר את איכות חייו של הנפגע.

ראשי הנזק הנפוצים בתביעות רשלנות רפואית בתחום העיניים כוללים:

  1. כאב וסבל: פיצוי על הסבל הפיזי והנפשי שנגרם כתוצאה מהרשלנות, לרבות אובדן הנאות חיים (כגון קריאה, נהיגה, עיסוק בתחביבים). 
  2. הפסד שכר והפסדי השתכרות עתידיים: פיצוי על אובדן יכולת השתכרות, בהווה ובעתיד, כתוצאה מהפגיעה בראייה וביכולת התפקוד. זהו אחד מראשי הנזק המשמעותיים ביותר. 
  3. הוצאות רפואיות עבר ועתיד: פיצוי על עלויות טיפולים רפואיים, תרופות, משקפיים, עדשות מגע מיוחדות, ניתוחים מתקנים, מכשור רפואי (כמו מכשירי עזר לראייה ירודה), טיפולי פיזיותרפיה או ריפוי בעיסוק, ייעוץ פסיכולוגי, ועוד, שלא כוסו על ידי קופת החולים או גורם אחר. 
  4. עזרת הזולת: פיצוי על הצורך בעזרה בביצוע פעולות יומיומיות (כמו ניקיון, קניות, נסיעות) כתוצאה מהפגיעה בראייה. עזרה זו יכולה להיות עזרה בתשלום או עזרה של בני משפחה (עזרה שאינה בתשלום אך עדיין נחשבת כנזק). 
  5. התאמת דיור ורכב: פיצוי על הצורך בהתאמת הבית (למשל, תאורה מיוחדת, סימון מדרגות) או הרכב למצב הנכות. 
  6. קיצור תוחלת חיים: במקרים חמורים ביותר, שבהם הרשלנות הרפואית הובילה לקיצור תוחלת חיים.

תהליך התביעה:

  • תקופת התיישנות: תקופת ההתיישנות להגשת תביעת רשלנות רפואית היא 7 שנים מיום שנודע הנזק, או מיום שהיה ניתן לדעת על קיומו בזהירות סבירה. במקרה של קטינים, תקופת ההתיישנות מתחילה מרגע הגיעם לגיל 18. 
  • הליך גישור/פשרה: במקרים רבים, תביעות רשלנות רפואית מסתיימות בדרך של גישור או פשרה, מחוץ לכותלי בית המשפט. הליך זה מאפשר לצדדים להגיע להסכמות, לחסוך זמן ועלויות משפטיות, ולהימנע מחוסר הוודאות של הליך משפטי ארוך. 
  • פסק דין: אם הצדדים אינם מגיעים להסכמה, התיק יוכרע בבית המשפט על ידי שופט, אשר ייתן פסק דין לאחר שמיעת העדויות והראיות.

חשיבות הייצוג המשפטי המקצועי

נוכח המורכבות הרפואית והמשפטית של תביעות רשלנות רפואית בתחום העיניים, חיוני ביותר להיעזר בעורך דין המתמחה בתחום. עורך דין מקצועי ובעל ניסיון בתחום הרשלנות הרפואית יסייע ב:

  • הערכת סיכויי התביעה: יבצע הערכה ראשונית של סיכויי התביעה וימליץ על דרכי פעולה. 
  • איסוף חומר רפואי: ידאג להשגת כל התיעוד הרפואי הרלוונטי, תוך התמודדות עם קשיים בירוקרטיים. 
  • בניית תיק חזק: ינסח את התביעה באופן מקצועי ויציג את הראיות בצורה מיטבית, לרבות סיוע בהשגת חוות הדעת הרפואית הנדרשת. 
  • בחירת מומחים: יפנה למומחים רפואיים מתאימים ובעלי שם לצורך קבלת חוות דעת שתתמוך בתביעה. 
  • ניהול משא ומתן: ינהל את המשא ומתן מול חברות הביטוח של הרופאים או המוסדות הרפואיים, במטרה להגיע לפשרה הוגנת. 
  • ייצוג בבית המשפט: ייצג את הנפגע נאמנה בהליכים המשפטיים, לרבות חקירת עדים ומומחים. 
  • מקסימום פיצויים: יפעל למקסם את גובה הפיצויים שיקבל הנפגע, בהתאם לנזקים שנגרמו לו ולפוטנציאל ההשתכרות העתידי.

    רשלנות רפואית עיניים

מניעת רשלנות רפואית בעיניים: תפקיד המטפל והמטופל

אף על פי שמאמר זה עוסק בעיקר בהתמודדות עם רשלנות לאחר שהתרחשה, חשוב להבין כיצד ניתן למזער את הסיכויים להתרחשותה מלכתחילה:

תפקיד המטפל (רופאי עיניים וצוות רפואי):

  • עדכון ידע וכישורים: הקפדה על לימוד מתמיד, השתלמויות, וכנסים על מנת להישאר מעודכנים בחידושים ובפרקטיקות הטובות ביותר. 
  • תיעוד מלא ומפורט: הקפדה על רישום מדויק של כל פרטי הביקור, האבחנה, הטיפול, התרופות, ההמלצות, וההסברים שניתנו למטופל. תיעוד טוב הוא הגנה חיונית. 
  • הסכמה מדעת מלאה: להקדיש זמן להסביר למטופל את כל האפשרויות הטיפוליות, הסיכונים, הסיכויים, האלטרנטיבות ותופעות הלוואי, ולוודא שהמטופל אכן הבין והסכים. 
  • הפניה למומחים: לא להסס להפנות מטופל למומחה אחר (במקרה של התלבטות אבחנתית או טיפולית), או לבדיקות מתקדמות, גם אם הן יקרות. 
  • היגיינה וסטריליזציה: הקפדה בלתי מתפשרת על כללי היגיינה וסטריליזציה, במיוחד בחדרי ניתוח ובמהלך פרוצדורות פולשניות.

תפקיד המטופל:

  • שיתוף פעולה מלא: למסור לרופא את מלוא המידע על ההיסטוריה הרפואית, מחלות רקע, תרופות הנלקחות, אלרגיות, ותלונות. 
  • שאילת שאלות: לא להסס לשאול שאלות עד שכל ההיבטים ברורים – על האבחנה, על הטיפול המוצע, על הסיכונים, ועל האלטרנטיבות. 
  • הבנת ההסכמה מדעת: לוודא שהרופא הסביר את כל הפרטים הדרושים לקבלת החלטה מושכלת, ואם לא – לבקש הבהרות. 
  • מעקב אחר הוראות: להקפיד על מילוי הוראות הרופא, נטילת תרופות בזמן ובמינון הנכון, והגעה לביקורות מעקב. 
  • תיעוד עצמי: לתעד באופן אישי את השתלשלות האירועים, תאריכים, שמות רופאים, ותלונות. 
  • חוות דעת שנייה: במקרה של חוסר וודאות או חשש, לא להסס לבקש חוות דעת שנייה מרופא עיניים אחר.

סיכום: לא לוותר על מאור העיניים

רשלנות רפואית בתחום העיניים היא אירוע בעל השלכות דרמטיות על חיי הנפגע, על יכולתו לתפקד, ועל איכות חייו הכוללת. כאשר מאור העיניים בסכנה עקב כשל רפואי, תחושת האובדן והתסכול עלולות להיות עצומות. עם זאת, חשוב לדעת כי החוק בישראל מכיר בזכותם של נפגעים לקבל פיצוי על נזקיהם.

הדרך להשגת פיצויים אלו מורכבת ודורשת ידע רב, הן בתחום הרפואה והן בתחום המשפטים. לכן, פנייה לעורך דין מומחה ברשלנות רפואית, בדגש על רפואת עיניים, היא צעד הכרחי וקריטי. עורך דין כזה ילווה את הנפגע לאורך כל הדרך, החל מאיסוף הראיות, דרך השגת חוות הדעת המומחה, וכלה בייצוג בבית המשפט או בניהול משא ומתן לפשרה. הוא יבטיח שזכויות הנפגע יישמרו ושהוא יקבל את מלוא הפיצוי המגיע לו, במטרה לאפשר לו לשקם את חייו ככל הניתן.

אל תוותרו על זכותכם לצדק ולפיצוי – פנו אלינו לייעוץ משפטי מקצועי.

שיתוף

מאמרים קשורים:

עורך דין אובדן כושר עבודה

עורך דין אובדן כושר עבודה

המדריך המלא לזכויותיך לאחר פגיעה או מחלה היכולת שלנו לעבוד ולהתפרנס היא אבן יסוד בחיינו. היא מעניקה לנו עצמאות כלכלית, ביטחון, תחושת מסוגלות, ומשמעות. אך מה קורה כאשר יכולת זו

קרא עוד »
עורך דין ביטוח לאומי

עורך דין ביטוח לאומי

המדריך המלא למימוש זכויותיך מול המוסד המוסד לביטוח לאומי הוא עמוד תווך במדינת הרווחה בישראל. הוא הגוף המרכזי האחראי על מתן תמיכה כלכלית וסוציאלית לאזרחים במצבי משבר שונים: מחלה, פציעה,

קרא עוד »
עורך דין נכי צהל

עורך דין נכי צה"ל

שירות בצה"ל, על אף חשיבותו וערכיותו, עלול להותיר צלקות פיזיות ונפשיות עמוקות. עבור אלו ששילמו מחיר כבד, מערכת הביטחון אמורה להוות רשת ביטחון, אך לעיתים קרובות היא הופכת למבוך בירוקרטי

קרא עוד »
phone icon
phone icon Whatsapp icon
דילוג לתוכן